Crna Gora

Crna Gora

Crna Gora je zemlja kontrasta, sa zelenim planinama, ledničkim jezerima, bistrim rekama, dubokim kanjonima i jednim od najčistijih i najtoplijih mora - Jadranskim morem. Nigde nećete naći , na tako malom prostoru, toliko prirodnog bogatstva, lepote, pitomih plaža, predivnih planina… Ujutru se možete probuditi na obali Jadranskog mora, ručati na jezeru, a uveče uživati šetajući se planinama Crne Gore. Duge peščane plaže, egzotični gradovi, divlja priroda - to je crnogorska obala. "Izranjajući iz kristalno plavog mora, peščane plaže uriniše u raskošno zelenilo", reče poeta u zanosu, koristeći samo par reči da opiše lepotu predela, zapljuskivanog toplim Jadranom i prožetog mirisom večno zelene mediteranske vegetacije.

Crnogorska obala sa svojom dužinom od 293,5km i 117 plaža ukupne dužine 52km, čini 18% ukupne crnogorske teritorije. Brojne plaže i uvale, specifična plavo - zelena boja bistrog mora, zaleđe sa visokim planinama i jedinstveni Bokokotorski zaliv - najlepši je fjord Mediterana, čine crnogorsko primorje nesvakidašnje privlačnim. Visoke i strme litice kraških planina kao nepremostive zidine čuvaju ovaj jedinstveni biser prirode.

Ovakva priroda oduvek je predstavljala inspiraciju mnogobrojnim umetnicima. Lord Bajron je jednom napisao: "Kada je stvarana planeta Zemlja, najlepši spoj zemlje i mora desio se na crnogorskoj obali. Kada su sejani biseri prirode, na ovom mestu zahvaćeno je punom šakom".