Grčka

Grčka

Grčka ima oko 11 miliona stanovnika a glavni grad je Atina sa oko 4 miliona. Visoke planine se usecaju u Grčku od albanske granice na severu do Korintskog zaliva na jugu. Oko 70% zemlje je brdovito, sa oštrom planinskom klimom i ne baš plodnom zemljom. Grčka ostrva i priobalne krajeve karakteriše tipična sredozemna klima: zime su blage i kišovite, a leta suva i vrela. Na severnim planinama zima je jaka, a padavine su česte i obilne. Ribolov je na oko 2.000 grčkih ostrva u Jonskom, Sredozemnom i Egejskom moru, nezaobilazna delatnost. Obala je veoma razuđena, sa velikim brojem ostrva, poluostrva, zaliva i po razuđenosti je druga u Evropi.

Preko leta Grčku pohode turisti zbog sunca, velikog broja prelepih mesta i plaža a zimi zbog njenih spektakularnih drevnih antičkih ruševina, manastira i brojnih spomenika kulture koji govore o bogatoj prošlosti jedne od najstarijih civilizacija na svetu.

Grčka je najstarija država u Evropi i u njoj su nastale evropska civilizacija, kultura i umetnost, na šta su Grci danas jako ponosni. Poslovična predusetljivost ovog naroda svakako je uticala na brzi razvoj turizma, ali im to nije oduzelo njihovu ležernost, opušten odnos prema gostima, druželjubivost, želju za muzikom i igrom što sve zajedno svrstava ovu zemlju među najpoželjnije turističke destinacije na svetu.